Debatt/Insändare

770 dör av jobbstress – varje år

Varför får det fortsätta?

Enligt en artikel i tidningen Akademikern dör 770 av arbetsrelaterad stress – varje år, genom att den orsakar stroke och hjärtsjukdom.

Enligt tidningen avlider cirka 770 personer varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Den orsakar stroke och hjärtsjukdom ibland flera år efter att personen utsatts för stressen. Detta visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket, där tre Umeåforskare har gått igenom ett stort antal studier om arbetsrelaterad dödlighet och gjort statistiska beräkningar av hur många som dör till följd av organisatoriska och sociala faktorer.

Tidningen berättar att det inte är första gången som sambandet mellan arbetsrelaterad stress och död noteras. För några år sedan kom Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, med en rapport med liknande resultat.

Forskarna bakom Arbetsmiljöverkets studie tror att ännu fler kommer att dö av arbetsrelaterad stress i framtiden. De som dör nu hade sin yrkesverksamma tid från mitten till slutet av 1900-talet. Och sedan dess har stressen på arbetsplatserna ökat, från 13 procent 1981 till 22 procent år 2000. 2017 uppgav var femte man och var tredje kvinna att det var för stressigt på jobbet, enligt rapporten.

Läs hela artikeln här.

Källa: akademikern.se

Back to top button

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker.