Debatt/Insändare

Den döda vinkeln

Den psykiska ohälsan är ett ämne som får mer och mer utrymme till diskussion och reflektion i Sverige. Utvecklingen är faktiskt god, även om den fortfarande kan upplevas som seglivad, som en död vinkel.

Att som kollega eller vän inte förstå hur det är att ha ångest eller att leva med en konstant känsla av oro kan ibland vara övermäktig. Så att tala om detta i ett öppet forum kan vara betydligt viktigare än vi tror och inte enbart för dem med psykisk ohälsa. Att bli lyssnad på, för den sjuke, men även att få bekräftelse, från sin kollega.

Att ”Kalle” ler behöver inte betyda att allt är bra, likt väl som det inte behöver betyda katastrof om ”Kalle” gråter.

Ångest är en hemsk känsla. En nedtryckande, pulserande luftstrypare. En känsla som säger ”jag kräks” samtidigt som man tror att man ska svimma. Denna yrsel, denna obalans som infinner sig, det är livsomvälvande och måste tas på allvar.

Dessa symptom kan blossa upp utanför arbetslivets dörrar och ibland, men inte sällan vara en ren produkt av hur man har det på jobbet. Andra tillfällen kan vara då något händer i sitt egna privatliv och som inte har någon koppling till arbetet överhuvudtaget. Men hur ska man agera för att personen med ångest ska klara arbetet? Svaret är naturligtvis inte lätt och ibland tror jag det är omöjligt. Hur ska jag veta det? Jo, genom att tala om det. På arbetsplatsträffar, i fikarummet, att lyfta blicken och starta en konversation, visa att personen inte är ensam och att vi tillsammans skapar förutsättningar åt varandra. Det är en hälsosam arbetsplats.

Ingen ska behöva känna sig mindre värd för att man dras med ångest eller oro. Det är en åkomma som kan drabba vem som helst. Det är en omvälvande känsla och att ens tänka på jobbet kan i sina fall kännas som en omöjlighet, en död vinkel. Men har vi haft diskussionen, skapat ett klimat på jobbet som uppmuntrar till förändring, som konstant finns på dagordningen, har vi åtminstone gjort en liten, liten del bättre, både för den sjuke och för sin vän eller kollega, som kan lyfta huvudet den bit som krävs för att även vi ska kunna se den döda vinkeln.

Back to top button

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker.