ArbetsplatsolyckorHallsta/Sura

”Fingret pekade åt fel håll”

Arbetsplatsolycka i Hallstahammar

En anställd på ett företag i Hallstahammar skadade sitt finger efter en arbetsplatsolycka. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Enligt anmälan skulle en maskinoperatör ställa om en rundbordsautomat. Den anställde skulle byta en underback som var fäst med två insektsnycklar. Dessa satt dock bakom en klämyta och man måste in mellan backarna för att komma åt dessa. En liten spärrskaftsnyckel användes med höger hand och med vänster pekfinger stöttades skruven upp för att få den att ta gäng. Plötsligt försvann den hydrauliska kraften och ett larm kom upp på displayen med texten: ”säkerhetskrets urkopplad dörr”.

”Fingret pekade åt fel håll”

Hydraultrycket blev trycklöst varvid jiggen gick ihop och klämde operatören över sitt vänstra pekfinger. Den anställde ropade på hjälp och tillskyndande kollegor kom med ett brytjärn så hen kunde bända isär jiggen och ta sig loss. Enligt anmälan skjutsade operatörens chef den anställde i ilfart till akuten i Västerås på inrådan av 112. På akuten konstaterades att det nedre fingerledet var krossat och fingret pekade åt fel håll. Operatören var under vård av handkirurg.

För den fullständiga handlingen i detta ärende, vänligen maila Arbetsmiljöverket på arbetsmiljoverket@av.se och ange diarienummer: 2019/038109.

Taggar
Back to top button
Close

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker.