Debatt/Insändare

Inatt förlorar vi en timme – igen

Dålig sömn skulle kunna leda till att du generellt mår sämre både fysiskt och psykiskt, får svårare att fokusera och blir mer känslomässig, menar doktorn.com.

I år kommer vi att ställa fram klockan den 25:e mars och tillbaka den 28:e oktober. Doktorn.com menar att förändringar i sömn och dygnsrytm påverkar vår hälsa. I samband med att sommartid försvinner, försvinner en timme från vår ordinarie sömn. Denna omställning kan leda till att du och din kropp behöver ett par dagar på sig, ibland ett par veckor, att ställa om för att komma in i en god rytm igen.

Dålig sömn skulle kunna leda till att du generellt mår sämre både fysiskt och psykiskt, får svårare att fokusera och bli mer känslomässig. Enligt doktorn.com har man även sett att en dålig sömn i förlängningen skulle kunna leda till sjukdomar som diabetes och hjärt- kärlsjukdom. En del förespråkar att vi slutar ställa om klockan och enbart använder oss av normaltid (vintertid).

Hjälp kroppen fixa sommartiden – bästa tipsen från land.se

  1. Ta om möjligt sovmorgon på första måndagen.
  2. Prova att flytta fram klockan med en kvart per dag i fyra dagar. (Kan vara ett bra tips till dem som driver exempelvis djurstallar och mjölkgårdar).
  3. Se till att få naturligt dagsljus på morgonen. Det underlättar för dig att tidigarelägga dygnsrytmen.
  4. Var extra försiktig i trafiken den första veckan efter omställning.
  5. Planera längre tid för läggning av barnen.
  6. Ljuset brukar göra att vi är ute mer i friska luften och rör oss mer. Detta i sig ger dig mer energi. I bästa falla kompenserar det den förlorade timmen.
En positiv aspekt med sommartid är att vi tar tillvara på ljuset bättre. Ljus påverkar hälsan på ett bra sätt. Den som är morgonpigg har lättare att anpassa sig till den nya tiden jämfört med personer som är mer morgontrötta. Ljusare kvällar innebär mer utrymme för aktiviteter efter arbetet och en del blir mer engagerade i motion och att vara ute och röra på sig.
Källa: Doktorn.com och land.se.

Taggar
Back to top button
Close

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker.