Fagersta/NorbergTillbud

Lagerverk vek sig – tillbud på arbetsplats i Fagersta

Under ett allvarligt tillbud på en arbetsplats i Fagersta vek sig ett lagerverk. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Under montage av ett lagerverk vek sig båda sidorna till lagerverket. Enligt anmälan ska vikten av en gavelsida väga cirka 1500 kilo. Under en torsdag monterades båda sidorna och tre stycken bakre balkar. Vid arbetets slut på torsdagskväll säkrades sidostyckena med tre stycken spännband i taket, två stycken på vänster sida och en på höger sida.

Under fredagsmorgonen skulle montaget av krysstvärbalkar påbörjas. För att kunna montera dessa var de tvungna att släppa på de två vänstra spännbanden. När det första lossades så hände ingenting, men när det andra började lossas föll det vänstra sidostycket. Anledningen till att detta skedde ska enligt anmälan ha varit för att det högra spännbandet hade en kraftigt och sned montering och inte var vertikal.

Montören nummer ett, som släppte på spännbandet gjorde det från en sax lift men montör nummer två stod bredvid och när lagerverksidorna föll ner och hängde i spännbandet från taket skyndade montör nummer två sig att köra fram trucken för att säkra gavlarna från att falla om spännbandet skulle gå av.

Arbetet stoppades omedelbart och en riskanalys utfördes för att göra en säker nedmontering. Ingen person ska ha kommit till skada.

För den fullständiga handlingen i detta ärende, vänligen maila Arbetsmiljöverket på arbetsmiljoverket@av.se och ange diarienummer: 2019/019884.

Taggar
Back to top button
Close

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker.