ArbetsplatsolyckorHallsta/Sura

Operatör tvungen kasta sig åt sidan

En operatör blev tvungen att kasta sig åt sidan för att inte falla ner på 1200 grader hett material. Det framkommer ur en anmälan.

Vid varmvalsning av ämnen på Rallstaverken i Hallstahammar, behövde ämnet backas tillbaka till ugnen. Ämnet behövde backas tillbaka till ugnen för att inte kasseras, då det var skrot längre fram i verket som behövde avlägsnas för att kunna köra in nya ämnen.

Rullarna bakom hetvändaren, som kan användas för transport av materialet både framåt och bakåt, fungerade inte vilket gjorde att man behövde dra ämnet manuellt. Ämnet dras då med tänger och spett fram till fungerande rullar upp emot ugnen. Detta gör tre operatörer tillsammans i direkt anslutning till det heta materialet.

När ämnet når rullar som fungerar , närmare ugnen , tar rullarna tag i ämnet som får hög fart vilket gjorde att tången som operatören håller i följer med ämnet och operatören hann inte släppa tången utan drogs omkull. För att undvika att falla på hetan (1200grader) kastade han sig åt sidan och hamnade på sargen runt rullbanan och landade på höften. Blåmärke uppstod på höften.

För den fullständiga handlingen i detta ärende, vänligen maila Arbetsmiljöverket på arbetsmiljoverket@av.se och ange diarienummer: 2017/048800.

Back to top button

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker.