Fagersta/NorbergTillbud

Skadade kabel under borrning – delar av arbetsplats strömlös

Under borrning av hål med kärnborr genom golv i nyproduktion av fastighet skadades en kabel varpå delar av en arbetsplats i Fagersta blev strömlös.

Under borrning av hål med kärnborr genom golv delade sig kärnan och en bit av kärnan föll ner och skadade höljet på signalkabel som låg på underliggande kabelstege. Kärnbiten skadade ytterhöljet varvid restvatten från borrningen kröp in i höljet och en kortslutning skedde i denna tolv timmar senare med följd att arbetsplatsen blev strömlös i vissa delar.

Om borren hade ramlat ned och träffat 20 kV kabeln på underliggande och skadat den hade en ljusbåge kunnat skada borraren. Undertaket som golvet är gjutet på är korugerad plåt vilket hade kunnat skadat kabeln vid genomgång och också blivit en lusbåge.

Ingen riskanalys utförd före arbetet vid vertikalborrning och inget skydd mot skada av kabeln monterat.

– Anledning till sen inrapportering är att arbetsplatsen har utfört en egen utredning för att bedömma om denna incident kunnat lett till personskada, skriver anmälaren.

För den fullständiga handlingen i detta ärende, vänligen maila Arbetsmiljöverket på arbetsmiljoverket@av.se och ange diarienummer: 2019/069465.

Taggar
Back to top button
Close

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker.