Köping/Arboga/KungsörSkyddsombud

Skyddsombud i Köping kräver bättre larm

Ett skyddsombud på ett LSS-boende i Köping har anmält sin arbetsgivare Köpings kommun till Arbetsmiljöverket. Det framgår av en hänvändelse (6 6a).

Skyddsombudet beskriver en händelse som inträffade i april i år då en boende ska ha blivit våldsam och aggressiv och där den boende även ska ha gett sig på de anställda fysiskt och inredningen på boendet. Situationen ska ha varit så allvarlig att polis blev kallad under hela sex tillfällen under en och samma vecka.

”Ren tur att larmet fungerade”

Larmet som de anställda har använt har enligt skyddsombudets framställan slutat att fungera. Det ska ha varit ett analogt system med en direkt kontakt med SOS-alarm och fungerat så att polisen kunnat komma in på avdelningen. Skyddsombudet beskriver det som ren tur att ett av larmen fungerat under tiden då den boende blev våldsam. Skyddsombudet begär nu att de anställda får ett larm med en direktkontakt med SOS-alarm, detta för att upprätthålla säkerheten för de anställda på boendet.

”Svaret är nej”

I arbetsgivarens svar skriver chefen på boendet att ett larm, likt det som tidigare har funnits inte kommer att införskaffas. Åtminstone inte i nuläget. Vidare skriver chefen att det nya larmet kommer att fungera genom att SOS-alarm kopplar larmet till ett vaktbolag i Köping där väktare kan hålla kontakt med de anställda och vid behov kan koppla larmet vidare till polisen. Chefen avslutar med att berätta att minst två larm kommer att införskaffas till boendet.

För den fullständiga handlingen i detta ärende, vänligen maila Arbetsmiljöverket på arbetsmiljoverket@av.se och ange diarienummer: 2019/037340.

Taggar
Back to top button
Close

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker.