Fagersta/NorbergTillbud

Tillbud under räddningsaktion i Fagersta

När en person skulle räddas vid en strand i Fagersta var isen nära att brista under räddningshelikoptern. Det framgår av en anmälan.

När en räddningshelikopter hovrade nära en strandkant för att vinscha upp en drabbad person från strandkanten, ramlade en skridskoåkare (ej inblandad i olyckan) av lufttrycket från rotorbladen och slog i huvudet kraftigt i isen.

Den drabbade blev medvetslös av fallet samt blödande sår i huvudet. Två brandmän gick ut på isen för att vårda den drabbade, i samma skede gick helikoptern närmare marken vilket i sin tur ökade lufttrycket på is och mark. När helikoptern nådde den lägre nivån började isen att gunga samt spricka av lufttrycket. Risken för att personal från räddningstjänsten samt drabbad person går genom isen ökade markant. Dessutom hade brandmännen svårigheter att ta sig in till land på grund av lufttrycket från helikoptern.

För den fullständiga handlingen i detta ärende, vänligen maila Arbetsmiljöverket på arbetsmiljoverket@av.se och ange diarienummer: 2018/065892.

Taggar
Back to top button

Adblock upptäckt

Vänligen överväg att stötta oss genom att inaktivera din adblocker